Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Ciència a Escena! 2019

FESTIVAL CIÈNCIA A ESCENA ! 2019

La Ciència i la Tècnica també són espectacle,


Un petit festival dedicat a muntatges escènics, que tenen la ciència o la tècnica com a base, fil conductor o argument principal.
Organitzat i produït per Pessics de Ciència.

Tots els espectacle són d’entrada lliure, però cal reservar les invitacions a través de la plataforma
Eventbrite


Dimarts, 17 de setembre, a les 20.00 h
Monòlegs
Big Van Ciencia
Històries científiques per difractar-se de riure.


Què té de transgènic Spiderman? Com resisteixen els bacteris als antibiòtics? Quina és la ciència que  s’amaga darrere d'un gintònic, moderat, quan estem en una festa?

Els monòlegs científics de Big Van Ciencia responen a aquestes i moltes més preguntes, ja que estan escrits i interpretats per persones dedicades a la ciència, procedents de tots els camps del coneixement -tenim, fins i tot, enginyeres -, que expliquen la ciència que elles mateixes fan d'una manera molt peculiar: amb humor.

 A través del gènere teatral del monòleg científic, aquests friquis (anomenem-los pel seu nom) pugen a l'escenari al més pur estil Club de la Comedia, fent un espectacle per a tots els públics en què s'aprèn ciència al mateix temps que es difracta de riure.

Big Van Ciencia és una organització sense ànim de lucre integrada per persones científiques i investigadores amb formació en arts escèniques.











Dimecres, 18 de setembre, a les 20.00 h
Monòleg
Benvingudes-ts al cel

Copèrnic arriba a L’Hospitalet a través d’un viatge en el temps. Mentre busca la manera de tornar a la seva època, ens desvelarà els secrets del cel: ciències, història i llegendes amanides amb imitacions, cançons, música, poesia, la seva història personal i la interacció amb el públic.

Espectacle per a tots els públics en què Copèrnic serà el personatrge principal. Parlant en certs moments en castellà antic, justificarà la seva presència entre el públic a travès d’un viatge en diversos forats de l’espai.

Explicarà l’evolució de l’astronomia al llarg de la història, amanint-la amb ciència, llegendes i mites de diverses civilitzacions . Parlarà de constel·lacions i cossos celestes destacats, dels qual donarà una explicació. Una improvisació còmica amb el públic, una cançó i una poesia posaran fi a l’espectacle.

Escriptura, direcció, interpretació i producció: Ruben Arroyo.


















Dijous, 19 de setembre, a les 20.00 h
Espectacle
Des d’Arquimides fins a Einstein

El viatge de la història de la ciència comença a l’antiga Grècia, amb Arquimides i els seus contemporanis i amb les ganes d’explicar al món els seus descobriments. Farem un repàs dels científics i científiques més destacts de la història en forma de viatge a través dels seus experiments i de manera vivencial per les persones assistents.

Un espectacle produït per Creaciència, a càrrec de Dani Jiménez, físic, divulgador científic i boig dels experiments.



Divendres 20 de setembre, a les 20.00 h
Teatralització
Ramon Margalef i l’aventura de la vida

Teatralització sobre la figura de Ramon Margalef, un dels principals estudiosos i pensadors de la ciència de l’ecologia, que va contribuir decisivament a la creació de la ciència ecològica moderna fins al punt que és considerat un dels màxims exponents mundials d’aquesta disciplina.

Això fou possible, en gran mesura, gràcies a haver sabut interpretar els sistemes naturals en termes de la teoria de la informació i d’haver explorat les àrees frontereres de les ciències naturals amb les ciències físiques.

També va ser dels primers ecòlegs a entendre que l’espècie humana és una espècie més de la biosfera, dotada d’una enorme capacitat d’alterar el medi, però que depèn, com les altres espècies, del seu entorn natural.

L’activitat recorre aspectes destacats tant de la seva vida personal com professional i permet comprendre aspectes tècnics bàsics d’ecologia.

L’obra s’emmarca dins de l’activitat Theatrum sapientiae, impulsada per la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de l’Àrea de Comunicació de la Universitat de Barcelona (UB) i pel Grup de Recerca Aula Música Poètica de la Facultat de Filologia.

Guió: Gaston Gilabert, Facultat de Filologia de la UB
Assessor científic: Joan Domènec Ros, Facultat de Biologia de la UB
Direcció artística i dramatúrgia: Gaston Gilabert, Facultat de Filologia de la UB
Coordinació i producció: Marga Becerra i Sabrina Menéndez, Unitat de Cultura Científica i Innovació de la UB

Actors i actriu:
Ramon Margalef: Nicolás Balaguer
Maria Mir: Cristina Pulido
Resta de personatges: Erik Forsberg


















Dissabte, 21 de setembre, a les 12.00 h
Espectacle

Missió Mart!

Espectacle científic altament motivador on els participants seran els principals protagonistes de l'acció.
Tindrem l'oportunitat de gaudir dels descobriments i curiositats de la ciència experimentant amb elements, en gran part, casolans.

Ens veurem immersos en una boja missió per conèixer el nostre planeta veí: el planeta Mart.

La professora Erlenmeyer i el seu ajudant són els encarregats de fer la primera missió a
Mar. Després d’un amartitzatge exitós, tindran el privilegi de conèixer aquest planeta
veí... Descobriran el paisatge de Mart, les seves regions polars, el “Valles Marineris” i el
volcà més alt del sistema solar, el Mont Olimp.

Però el viatge no serà tan fàcil. Necessitaran la vostra ajuda i l’ajuda d’alguns dels seus
experiments i estris científics per aconseguir executar la seva missió.

Haurem d’encarar-nos als vents huracanats marcians i aconseguir ser rescatats del Valles Marineris, però també podrem gaudir dels núvols de color rosa, de meteorits de colors i de l’erupció explosiva d’un volcà! 

Preparats per l’acció?

Edat recomanada: dels 5 als 10 anys.

Intèrprets: Bernat Muñoz i Estel Homs.