Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Setmana del Cervell 2019





SETMANA MUNDIAL DEL CERVELL 2019
Activitats de Pessics de Ciència a l'Hospitalet

del 12 al 15 de març de 2019

Des de l'any 2012, cap a la segona setmana del mes de març,  col·laborem  amb una programació especial a la Setmana Mundial del Cervell (Brain Awareness Week BAW) és la campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre els avenços i beneficis de la investigació del cervell . És una iniciativa de la fundació DANA, amb seu a Nova York, que uneix els esforços d’universitats, hospitals, grups de defensa dels pacients, associacions professionals, agències governamentals, organitzacions de serveis i altres associacions.http://www.dana.org/BAW/


Dimarts, 12 de maç, de 2019, a les 19 h
Oncle Jack, (Carrer Rosselles, 32)
Jocs neurològics
Brain and Beer Barcelona

Arreu es parla del cervell i tothom creu que en sap una mica, però us atreviríeu a participar en un joc de preguntes i respostes? Sabem tot el que ens pensem que sabem? El nostre cervell, és de fiar, o ens enganya?
En un ambient distès, jugarem i aprendrem moltes coses sobre el nostre cervell i com funciona.

A càrrec de Brain and Beer Barcelona, organització sense ànim de lucre, que té com a objectiu principal la divulgació de la neurociència, així com promoure la creació de xarxes entre els neurocientífics joves.

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.
L’entrada és lliure

















Dimecres, 13 de març, de 2019,  a les 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Com el cervell pren les  decisions?

Freqüentment les nostres decisions semblen inconsistents o fins i tot irracionals, semblen no estar fonamentades en el que podria ser una avaluació assenyada i reflexiva de les circumstàncies i de les opcions que teníem a la nostra disposició. Es tracta d'una espècie ceguesa a la qual ens hem d'enfrontar cada dia. 
La finalitat d'aquesta xerrada és analitzar els mecanismes neurals subjacents a la presa de decisions des d’una perspectiva divulgativa que ens ajudaran a entendre com i perquè prenem les decisions que prenem. Es pretén presentar al cervell com un element clau per a la presa de decisions, a on les seves capacitats motores, perceptuals i cognitives han evolucionat per fonamentar les decisions que determinen les nostres accions en el dia a dia.

A càrrec del Dr. Diego Redolar Ripoll. Llicenciat en Psicologia, Màster en Neurociència i en Estadística i Doctor en Neurociències per la UAB. Actualment, és professor titular dels Estudis de Psicologia de la UOC i professor col·laborador de la UAB i codirector del Cognitive Neurolab i del grup de recerca Cognitive Neuroscience and Information Technology a l’IN3.

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.
L’entrada és lliure



















Dijous, 14 de març , de 2019, a les 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Comunicació  i Teoria de la Ment (ToM).

Perquè la comunicació sigui eficient hem d’anar més enllà del significat literal de les paraules i hem de saber desxifrar les intencions més o menys amagades dels interlocutors. La qüestió fonamental és descobrir com som capaços de comprendre les intencions dels altres? Quins processos mentals possibiliten compartir significats i un terreny conceptual comú que ens permeti entendre’ns? La capacitat recursiva és la característica més genuïna de la ment humana, que ens permet “pensar el que els altres pensen” i fa possible la consciència de la pròpia identitat, la memòria episòdica, la Teoria de la Ment i el llenguatge. Sense ella no podríem compartir significats i comunicar-nos.

A càrrec d’Ignasi Ivern, professor de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. La seva docència se centra en el llenguatge i la cognició. És membre del Grup de Recerca DISQUAVI -Discapacitat y Qualitat de Vida-.  Complementa la seva tasca universitària amb l'experiència professional a TRIVIUM, Institut de Neurociència Cognitiva Aplicada a l'Aprenentatge, centre del qual és membre fundador i assessor científic. 

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.
L’entrada és lliure


















Divendres, 15 de març de 2019,  a les 12 h.
Biblioteca Tecla Sala
Conferència

Què passa al cervell perquè les drogues siguin addictives?

Una droga és una substancia que pot modificar el pensament, els sentiments i les emocions de la persona que en consumeix. Les drogues tenen la capacitat de canviar el comportament i, en definitiva, la manera de ser.
Veurem com les drogues actuen sobre el còrtex cerebral i el sistema límbic, relacionat amb la memòria, l’aprenentatge i les respostes emocionals.

A càrrec de Rafael Maldonado, catedràtic de farmacologia, departament de Ciències Experimentals i de la Salut, Universitat Pompeu Fabra.
Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.

L'entrada és lliure amb inscripció prèvia a: mnvila@l-h.cat